Friday, 11 May 2012

Bertudung Labuh Itu Cute :)

Hari ini Fyqah nak buat entry mengenai tudung labuh. Sejujurnya, Fyqah memang suka sangat tengok perempuan yg pakai tudung labuh. Mereka sangat manis dan comel <3 ^_^ Mungkin selama ini Fyqah bertudung tetapi masih tidak sempurna. Fyqah pernah menyatakan hasrat Fyqah nak bertudung labuh kepada mak Fyqah. Insyaallah satu hari nanti Fyqah pun akan ikut jejak langkah mereka..Doakan Fyqah ye :)

Fyqah nak share satu gambar yang dishare oleh salah seorang kawan FB Fyqah yang baik hati yg bernama Adib Muhsin. Terima kasih ye awak sebab sudi berkongsi ^_^


Ada orang kata.. "jangan nak bangga sangat dengan tudung labuh atau besar, tudung labuh/ besar..tak semestinya baik ! "

Jawapan saya :

Bertudung labuh bukan untuk mengatakan diri bahawa "aku lebih baik dari orang yang bertudung pendek" atau pun " aku lebih banyak ilmu dari orang lain".

Kadang-kadang dengan tudung yang labuh & besar boleh menyebabkan diri kita "sedar" supaya tak terjebak denganperkara yang tidak baik dan dapat juga mengawal diri menjadi lebih baik disebabkan bertudung labuh atau besar.

Sama juga kisahnya seperti orang berkopiah..kadang-kadang bukan disebabkan diri lebih banyak ilmu atau diri lebih baik, tapi dengan kopiah atas kepala..dapat menyedarkan diri daripada buat perkara tak baik dan sekaligus dapat menjaga iman.

Pakai lah apa pun, yang penting menutup aurat. Yang pasti..setiap orang nak buat yang paling terbaik kan? :)


Manusia memang tak sempurna, manusia tak kan boleh jadi sempurna tapi manusia boleh jadi yang paling terbaik. Kalau boleh, akhlak itu secantik penampilan diri.

Biasanya saya lihat mereka yang bertudung labuh ni ada pakej tau :

Tudung labuh + baju labuh + baju longgar + pakai stokin + baju tak jarang + tahap malu lebih tinggi + jaga pergaulan

Ni adalah kebiasaan..mungkin kalau korang nampak akhlak yang kurang baik, itu mungkin kes yang terpencil..bukan nak kata bertudung tak labuh atau tak besar itu yang sebaliknya, tapi sekarang saya cuma nak cerita tentang si pemakai tudung labuh je ~


P/s : Sentiasa nak buat yang terbaik ..insyaAllahFyqah setuju sangat dengan pendapat Muslimah ini. Insyaallah satu hari nanti Fyqah akan jadi seperti Muslimah tersebut. 

"Where there's a will there's a way" -"Di mana ada kemahuan di situ ada jalan"  :)

#minggu dpn byk subjek mencabar. Doakan Fyqah dapat buat yg terbaik dalam peperiksaan pertghn thun. Insyaallah :)

Sampai di sini entry Fyqah buat kali ini. Fyqah mohon ampun dan maaf sekiranya entry ini menyakiti hati sesiapa. Sesunggunya yang baik itu datang daripada Allah dan yang buruk daripada diri Fyqah sendiri. Sekian terima kasih.
Assalamualaikum :)

~JOM KITA TUTUP AURAT~

No comments:

Post a Comment

 
© Fyqah Ismail