Tuesday, 19 November 2013

SEGMEN MACAM CANTIK JE MACAM COMEL JE

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH...

Bello! *suara ala ala minion* Dah lama Fyqah tak join segmen or GA. So, hari ni Fyqah nak join Segmen Macam Cantik Je Macam Comel Je sebab Fyqah rasa segmen ni macam best je macam menarik je. kihkih *ketawa sambil tutup mulut dgn sapu tgn* And one more thing, syarat-syarat segmen ni tak complicated sgt. I loikeee!

Anda berminat untuk join? Sila klik pada header Mama Dara yang devoom kebabooom bawah ni.



Btw, thanks Mama Dara for this ohsem segmen. Eh suka hati kita je panggil Mama Dara..haha..I'm sorry Mak Dara the gorjes! Just kidding ^_^

Okaylah sampai di sini buat kali ini. Andai ada kekasaran bahasa dalam entry ini mohon dimaafkan. Sesungguhnya yang baik daripada Allah dan yang buruk daripada diri Fyqah sendiri. Sekian terima kasih.
Assalamualaikum :)

Semua ciptaan Allah tomey tomey belaka. Hanya manusia yang suka buat perbandingan.

Monday, 18 November 2013

3 Personaliti Seorang Perempuan

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH...

Hey yuolss! Yuolss nak tahu tak..I dah nak abis cuti sem. Hmm.. Shoo sad actually. Tak puas duduk rumah goyang kaki. Like a boss kata ko. Well well siapa je tak sedih kan nak tinggalkan rumah dan family tercinta. Rumahku Syurgaku. Keluargaku Kebahagiaanku. Ye dok?

Okay sorry menggedik kejap dgn yuolss..hikhik.Sebenarnya Fyqah bukan nak citer pasal cuti sem, Fyqah nak share something dgn yuolss semua.

Beberapa hari yang lepas, Fyqah ada terbaca satu tweet. Tweetnya berbunyi begini..Hmm Hmm *betulkan suara* *ala ala suara minion*

"Perempuan sebenarnya mempunyai 3 personaliti"

So, Fyqah kaitkan tweet tersebut dgn diri Fyqah.Yes,absolutely! Perempuan ni memang complicated sikit. Because of what? Sebab Allah dah jadikan mereka begini. Berjiwa lembut dan sukar untuk difahami kadang kala.Mereka tu termasuk I tau. So boys,  faham-faham la ye.

Okay okay sabar ye adik-adik dan kakak-kakak. I know you're really excited want to know what are the personalities. Cer bawo bersabor sikit.Tarik nafas panjang-panjang ye,

3 Personaliti Seorang Wanita

1. Personaliti bila bersama keluarga
- Keluarga adalah orang yang dekat dgn kita. Semenjak kita keluar dari perut ibu kita, Allah dah kurniakan kita sebuah keluarga. Bila kita dah kahwin, kita pula kena bentuk satu keluarga. So, keluarga adalah orang-orang yang paling rapat dgn kita dan lebih kenali diri kita. Contohnya macam Fyqah la kan, bila bersama keluarga, personaliti Fyqah akan terus bertukar. Fyqah yang pendiam dan shy menjadi seorang yang talkative and outgoing. Tidak dinafikan, ada juga sesetengah orang bila bersama family,personalitinya akan bertukar introvert. So, it depends on that person. Macam mana dirinya dibesarkan bersama keluarga. Tapi tak ramai yg  mempunyai personaliti  begitu bila bersama keluarga.

2. Personaliti bila bersama kawan-kawan
- Untuk pengetahuan boys, girls ni bila dah jumpa kawan yg sekepala memang lain sikit. So, jangan panik bila perangai mereka bertukar time diorang jumpa geng dia. Redo jelah ye. haha. Most of the girls bila dah jumpa geng diorang, abis hilang semua ciri-ciri perempuan melayu terakhir idaman semua lelaki malaya. Haha.. Joke only ma. Perempuan macam mana pun, pasti ada sifat keayuan mereka. Even perempuan tu seorang tomboy. Mesti ada punyalah. Back to our point, girls bila bersama kawan-kawan, biasalah kan. GOSIP. GOSIP. And GOSIP. Tak pun. SHOPPING. SHOPPING and SHOPPING. Itu je 2 benda yang biasa diorang buat. Tapi Fyqah, kalau jumpa kawan-kawan, Fyqah agak kurang bercakap sikit. Unless ada benda yg betul-betul menarik berlaku dalam hidup Fyqah, baru Fyqah cakap banyak sikit. And I'm the one who do not really like shopping. Fyqah jarang shopping dgn kawan-kawan.Fyqah lebih suka main bowling or tgk movie bila hangout dgn girlfriends Fyqah.

3. Personaliti bila bersama yg tersayang
-  Orang yang tersayang Fyqah maksudkan adalah suami or boyfriend maybe? Well Fyqah tak pernah ada boyfriend apatah lagi suami. So, Fyqah memang tak ada experience tentang benda ni. Tapi mengikut observation Fyqah la kan, perempuan bila bersama insan kesayangan mereka, diri mereka akan berubah menjadi manja dan caring. Perempuan juga akan menjadi seorang yang ganas,panas baran dan lebih menakutkan daripada hantu dalam cerita the conjuring bila dia dapat tahu suami/boyfriend dia buat masalah.Hah,jangan main-main yuolss. Be careful boys. Jangan berani curang. Kang tak pasal-pasal makan kasut tumit tinggi size 8..haha. Just kidding. 


Konklusinya, perempuan adalah makhluk Allah yang sangat istimewa. Anda sepatutnya bersyukur dilahirkan sebagai seorang perempuan mahupun lelaki. Tak perlu nak tukar jantina sendiri. Ada sebab kenapa Allah jadikan anda perempuan/lelaki. Dan sebab itu hanya Allah saja yang tahu :) Okay tetiba serious la pula kan.

Okaylah sampai di sini entry Fyqah buat kali ni. Fyqah mohon ampun dan maaf seandainya entry ini ada menyakiti hati sesiapa. Sesungguhnya yang baik dijadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan. Sekian terima kasih.
Assalamualaikum :)

Saturday, 19 October 2013

Korean Food : Kimbap Recipe (Resepi Kimbap)

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH...


Memandangkan Fyqah sekarang ngah cuti sem, so Fyqah ingat nak menghabiskan masa-masa yang ada dengan berblogging. Nanti bila dah naik next sem, jangan haraplah nak tengok Fyqah berblogging. So, ambil la peluang ini untuk baca entry2 Fyqah yang mengarut..hihi :p Oh ya, terima kasih kepada semua yang sudi membaca cerpen pertama Fyqah yang bertajuk Sahabat Sampai Ke Syurga . In Sha Allah, kalau diizinkan Allah, Fyqah akan buat cerpen seterusnya :)

So, hari ni Fyqah berhasrat untuk buat Kimchi sebenarnya. Fyqah pun try la cari resepi di papa Google. Disebabkan bahan yang diperlukan agak susah, so Fyqah tukar plan. Fyqah nak buat Kimbap pula.Tak adalah susah mana pun sebenarnya nak buat kimbap ni. Well, kita kena banyak practise memasak sebab kimbap yang pertama hancusss. Second kimbap, Alhamdulilah semakin baik dan cantik..kihkih

Inilah bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Kimbap


Bahan-bahan :

Beras
1 pek Seaweed (Rumpai Laut)
1 biji Timun
1 tin Tuna
Mayonis
1 paket isi ketam
1 paket sosej
2 biji telur 

* Kuantiti bahan-bahan yang diperlukan boleh diubah mengikut jumlah hidangan*

Cara-cara memasak : 

1. Tanak nasi mengikut sukatan yang anda suka. Kalau macam Fyqah tadi masak 1 cup je. Air kasi lebih ye supaya nasi tu jadi lembik. Tapi jangan banyak sangat nanti kang jadi bubur pula..hehe

2. Sementara menunggu nasi tu masak, better goreng la dulu sosej, isi ketam dan telur dadar daripada duk main Candy Crush. Bila dah siap goreng, potong sosej, isi ketam,telur dadar dan timun secara memanjang. 

3. Kemudian, letakkan seaweed di atas tikar gulur atau plastik. Disebabkan Fyqah tak ada tikar gulung, so Fyqah guna plastik je tadi. Memang nampak tak cantik, tapi kalau awak kreatif, maka cantiklah hasilnya nanti. Lagipun yang penting rasanya bukan rupanya, ye dok? hehe

4. Letakkan nasi yang telah di tanak di atas seaweed tadi kemudian ratakan. 

5. Selepas itu, sapukan mayonis dan tuna di atas nasi. Macam ni :


6. Then, susun bahan-bahan yang sudah anda potong tadi mengikut kreativiti anda. Part ni Fyqah paling lemah sekali sebab Fyqah tak kreatif T.T

7. Part ni yang paling Fyqah excited sekali nak buat sebab dah nak siap..hehe..Gulungkan seaweed tadi sampai dia jadi macam ni.


8. Maaf tak berapa cantik hasilnya T.T I'm sure korang buat mesti lagi cantik jadinya.Lepas dah jadi macam pic kat atas ni, potongla ia mengikut saiz yang korang suka. 

9. Dan akhir sekali, susun di atas pinggan yang cantik lagi menarik mengikut kreativiti anda.

Yeaayy dah siap! So korang boleh joget zapin lepas dah siap Kimbap ni..haha..Gurau je ^_^

Alhamdulilah, Fyqah dapat komen yang positif daripada chef-chef Fyqah kat rumah ni. Terasa seronok bila dapat tengok orang makan hasil tangan kita. Serious.

Kalau awak tak pandai masak, better awak semua belajar dari sekarang. Tak rugi pun belajar memasak ni. Fyqah tak berapa suka memasak, tapi Fyqah suka belajar memasak. Fyqah akan try pelbagai resipi masakan yang Fyqah rasa best..hehe

Sampai di sini entry Fyqah buat kali ini. Andai ada terkasar ayat, mohon dimaafkan.Oh ya, maaf sebab gambar tak berapa nak jelas.Terlupa nak tukar effect. Mohon dimaafkan T.T Sesungguhnya yang baik daripada Allah dan yang buruk daripada diri Fyqah sendiri. Sekian terima kasih.
Assalamualaikum :)

Kita kena banyak mencuba. Jangan takut pada kegagalan kerana kegagalan itu banyak mengajar kita erti kehidupan :)

Friday, 18 October 2013

Sahabat Sampai Ke Syurga

"Aku bodoh aku bodoh" jerit Eryna pada dirinya sambil menangis.

Surfina yang sedang membaca Al-Quran berhenti seketika apabila mendengar teriakan Eryna lalu bergegas ke bilik Eryna.

" Eryna, kenapa dengan kau ni?"

"Fin, kenapa Allah duga aku sebegini?Aku menyesal Fin tak dengar nasihat kau dulu"

"Sabar Ryna. La Tahzan Innallaha Ma'ana," pujuk Surfina sambil memeluk temannya itu.

*********************************************************************************

Surfina cuba memberanikan diri untuk bersuara. Dia mengintai bilik Eryna untuk memastikan keberadaannya.

"Mungkin inilah masanya."

Bisik hati kecil Surfina.

"Ryna, boleh aku bercakap sikit dengan kau?"

"Apa dia Fin? Jemputlah masuk."

Surfina melangkah masuk lalu duduk di birai katil.

"Ermm..kalau aku cakap ni, kau jangan marah pula."

"Apa dia? Cakap jelah"

"Aku tengok kau sekarang dah banyak berubah. Eryna Sausan yang aku kenal dulu dah tak sama dengan Eryna Sausan yang kat depan mata aku sekarang."

"Aku berubah? Apa yang berubah? Aku makin gemuk eh sekarang? Ke aku dah makin handsome ? Ala kau ni jangan la buat aku curious."

"Eh bukanlah. Kau tak gemuk.Kau tak handsome. Tapi kau makin cantik"

"Habis tu?"

"Sikap kau dah lain sangat. Eryna Sausan yang lemah lembut,sopan santun dah hilang pada pandangan mata aku sejak kau berkawan dengan si Jai tu. Kau pun selalu balik lewat aku tengok. Aku bukan apa, tak manislah orang pandang. Lagi-lagi kau perempuan."

"Eh kau ni membebel pula. Aku tahulah apa yang aku buat. Aku dah besar. Aku bukan budak kecil lagi.Lagipun aku bukan buat benda-benda yang tak elok pun. Aku cuma lepak je dengan Jai and the geng.Tu pun tak boleh ke?"

"Bukan tak boleh. Tapi tak eloklah. Kau baru kenal dgn si Jai tu. Kau tak tahu lagi dia macam mana kan? Nanti kalau dia buat sesuatu yang tak baik pada kau, siapa yang susah?"

" Aku tahulah jaga diri aku. Kau tak payah nak sibuk-sibuk hal aku,boleh?"

"Kau tak kesian ke dengan mak dan ayah kau? Diorang mesti sedih bila tengok kau macam ni. Kau ingat tak apa yang pernah kau kata kat aku, kau nak balik Malaysia dengan segulung ijazah. Kau tak nak hampakan diorang. Kau dah lupa ke?"

"Arghh..aku tak peduli dah dengan semua tu.Masa ni la aku nak enjoy. Kau apa tahu? Dah la aku nak tidur. Better kau keluar dari bilik aku sekarang."

Surfina bangun lalu melangkah keluar dengan hati yang kecewa.

"Ya Allah, Kau bukakanlah pintu hati sahabatku Eryna untuk berubah.Kau lindungilah dia Ya Rabb"

Semenjak dari itu, Surfina dan Eryna sudah tidak bertegur sapa. Tiada lagi gelak ketawa mereka. Keceriaan rumah mereka hilang.  Surfina cuba untuk berbaik dengan Eryna tapi gagal. Eryna melayannya seperti musuh.

Seminggu sebulan final exam, Eryna menjadi kelam kabut. Banyak benda yang perlu dia catch up sebab ketinggalkan dalam kelas. Kusut. Stress. Begitulah keadaan Eryna.

Pada malam sebelum final exam, Jai mengajak Eryna pergi melepak.

"Ery, jom kita keluar malam ni. Aku nak bawa kau ke satu tempat yang special."

"Tak boleh la Jai, aku ada exam esok. Lain kali eh."

"Ala Ery, jom lah. Bosanlah kalau kau tak ada.Kau ngah stress kan? Tempat ni confirm boleh hilangkan stress kau. Jomlah. Pleaseee"

" Ermmm okay la. Kita jumpa malam nanti."

Pada malam itu, keseronokan menjadi satu mimpi buruk buat Eryna. Sesuatu telah berlaku pada Eryna. Dan tiada siapa yang tahu perihal itu.

*****************************************************************************

Surfina cuba menenangkan Eryna.

"Ryna, kau kenapa ni? Cuba kau cerita kat aku."

"Kau ingat tak malam hari tu aku ada keluar dengan Jai. Dia bawa aku ke club. Pada  mulanya aku tak nak masuk. Tapi Jai paksa aku. So, aku masuk jelah. Jai kenalkan pada aku 2 orang kawan lelakinya.Aku tak buat apa-apa pun. Aku cuma minum air je. Tiba-tiba aku pening dan aku terus tak sedarkan diri. Aku bangun je, aku ada kat sebuah bilik. Aku telah dinodai,Fin,"

"Ya Allah..."

Surfina kehilangan kata. Dia turut menangis bersama melihat keadaan Eryna. Tiba-tiba Surfina  terdetik untuk membawa Eryna ke satu tempat.

"Ryna, mari ikut aku."

"Nak ke mana?"

"Jom"

Eryna tertanya-tanya ke mana Surfina akan membawanya. Setelah sampai ke destinasi, Eryna hanya mampu mengalirkan air mata.

"Aku tahu kau dah lama tak pergi sini. Dulu kita selalu pergi sini sama-sama. Kau ingat tak?"

"Aku ingat. Iye, aku dah lama tak pergi sini. Ya Allah, ampunkan aku."

Air mata Eryna bercucuran jatuh ke pipinya

"Mungkin tempat ini boleh menenangkan hati kau sekarang. Kau luahkanlah segala-galanya pada-Nya. Sesungguhnya Dia Maha Mendengar. Maybe, Allah rindu nak dengar luahan dari kau sebab tu dia uji kau."

"Betul cakap kau. Aku dah terpesong jauh selama ini. Aku lupa pada Dia. Aku dah lama tak sujud padaNya. Aku menyesal Ya Allah"

"Mari kita masuk"

Surfina menarik tangan Eryna masuk ke sebuah masjid yang berdekatan dengan rumah mereka.

Selesai mengerjakan solat sunat tahyatul masjid, Surfina membiarkan Eryna bersendirian di dalam masjid itu.

Setelah selesai, Eryna menemui Surfina.

"Fina, terima kasih kerana bawa aku kat sini. Alhamdulilah, aku rasa tenang sikit sekarang."

"Alhmadulilah, baguslah macam tu. Oh ya aku ada sesuatu untuk kau. Nah, ambil la"

Surfina menghulurkan satu kotak yang comel kepada Eryna.

"Apa ini?"

Eryna membuka kotak itu tanpa ragu-ragu. Eryna memandang Surfina lalu memeluknya.

"Fina,terima kasih sangat-sangat. Kau banyak menyedarkan aku sekarang. Terima kasih atas pemberian Quran pelangi ini."

"Aku nak kita sama-sama ke Jannatul Firdaus."

"Uhibukki Fillah. Aku sayang kau kerana Allah."

"Aku pun sayang kau juga kerana Allah."



Sahabat itu ibarat cermin bagi diri kita. Bagaimana sahabat kita, begitulah diri kita.

Monday, 2 September 2013

"Couple??Tak Nak! Nak kahwin :3"

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH...

UNTUKMU SAYANG

Soalan (Ask FM):
Hai..Do you couple? Any advices to the young who is couple?

Jawapan:

Hai too! Nope :)

Dear brothers and sisters,

Do you know couple is HARAM? If you don't know, I'll let you know :)

Firman Allah dalam surah Al-Israa’(17) ayat 32 bermaksud:

"Dan janganlah kamu mendekati zina ; sesungguhnya itu adalah suatu perbuatan keji dan suatu jalan yang buruk."

Jika awak kata, "Kitaorang tak buat zina pun." Cuba awak baca betul-betul ayat tu. "Dan janganlah kamu MENDEKATI ZINA..." Dating berdua-duaan, SMS meluahkan perasaan masing-masing, "I love you buncitt" "I misshiiuuuu buncitt" dan sebagainya boleh membawa kepada zina. Thats why couple is Haram. Sekali lagi Fyqah tegaskan COUPLE IS HARAM. Apatah lagi jika niat couple hanya sekadar suka-suka.


Anda dah tahu couple itu haram? Janganlah pula putuskan hubungan itu. Sebaliknya,sambungkanlah dengan ikatan perkahwinan. Ah, kalau dah nak kahwin tu,janganla lupa pula nak jemput Fyqah ni. Fyqah nak juga merasa makan nasi minyak korang. Lapoor ni *usap perut* 


Untuk adik-adik yang masih bersekolah, tak perlu la nak bercouple-couple ni. Itu semua hanya cinta monyet saja. Akak tahu adik-adik semua bukan spesis monyet. So tak perlu la terjebak dengan cinta monyet. Just focus on your study and make your parents proud of you. Actually, Allah dah tentukan pasangan kita sejak kita dalam perut ibu kita lagi. So, janganlah risau jadi andartu ke apa. Jodoh itu kan di tangan Allah. Cepat atau lambat Allah dah tentukan semua tu.Kita perlu banyakan berdoa dan tawakal pada Allah Don't worry :)


If you said,"Bosanlah single." You're totally wrong dear. I'll prove it to you. I never couple before until now.And I don't think my life was so boring. Instead, I think my life is totally happy. You should try it dear. Mula-mula maybe awak akan rasa bosan, tapi nanti lama-lama, bila awk dah biasa, awak dah tak kisah dengan semua tu.You'll forget those things. Alah bisa tegal biasa. Ye dok? Lagipun kita ada Allah. We'll never ALONE and SINGLE because Allah will always with us. Percayalah :)


I asked someone. Dia pernah couple sebelum ni.


"Awak dulu panggil pasangan awak pe?"

"Kita panggil sayang je. Geli nak panggil baby semua tu."
"Haha..Macam mana eak boleh tetiba je panggil sayang?"
" Entahlah. Bila kita couple, automatik panggilan tu akan bertukar.'
"Ouhh okay"


Awak tak nak ke jadikan suami/isteri awk, lelaki/perempuan yang pertama terima panggilan 'sayang' 'baby' 'anje' 'ucuk' daripada awak? Tepuk dada tanya selera :)

Ikhlas,

FyqahTomeyTomey




Mahalkan dirimu wahai Hawa kerana dirimu begitu berharga :)



Sunday, 30 June 2013

UiTM Di Hatiku

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH..

Hey youuu olllssss! Rindunyaa Fyqah kat you olsss semua :( You olss rindu Fyqah tak?Mestilah rindukan? K Fyqah penghasantan.Hakhak :p Dah sebulan lebih Fyqah tak update blog ni. Maaflah. Fyqah sibuk sangat semenjak bergelar MAHASISWI ni..hihi..Ada banyak cerita yg Fyqah nak kongsi dgn you olss semua tau :D

Okay.memandangkan dah nak masuk sebulan Fyqah bergelar seorang mahasiswi UiTM, Fyqah akan kongsi cerita kisah pahit manis Fyqah sepanjang 4 minggu Fyqah di UiTM. You olss nak tau ke Fyqah study kat UiTM mana? Tak payahlah eh.Tapi Fyqah pasti, mesti ada yg dapat teka Fyqah belajar kat UiTM mana lepas Fyqah story ni..hehe..Siapa yg tahu tu,diam-diam tau.Ni rahsia kita2 je..haha xD


MINGGU 1 (Minggu Destini Siswa)
- MDS adalah minggu orientasi bagi semua pelajar baru UiTM. Sejujurnya,Fyqah suka sangat MDS ni.Ramai yang pelik bila Fyqah kata,Fyqah suka MDS..hikhik..Actually,ada banyak sebab Fyqah suka MDS. Pertama sekali, dapat makan percuma. Haha. Fyqah tak kisah makan nasi goreng tawar time MDS,janji free..hakhak xD Selain itu, Fyqah suka bila kakak2 dan abg2 PM kejutkan kita org setiap pagi.Nak tahu sebab pe? Sebab Fyqah ni memang susah nak bangun pagi. So,bila dapat bangun pagi-pagi buta terasa syok sangat. Ni bukan perli tau tapi FAKTA :D Last but not least,dan yg paling Fyqah suka sangat sangat, masa MDS kitaorang semua dapat solat berjemaah sama-sama. Best sangat. Susah nak dapat  saat-saat macam tu. Bila dah habis MDS, Fyqah terasa sebak sangat. Tak tahu la kenapa. Apa-apa pun,Fyqah harap belum terlambat lagi untuk Fyqah ucapkan jutaan terima kasih kepada kakak2 dan abang PM yg superohsseeeem..Love You Olss <3 Semoga Allah merahmati kakak2 dan abang2 semua ^_^ Rindunyaaa dgn kakak2 dan abang2 PM :( 

Me with roomate and part of akak PM :)
Ignore my ugly face :3

MINGGU 2 (Kuliah Bermula)


Ekspresi muka Fyqah sama je kan? So bored..hakhak

- Minggu kedua kuliah pun bermula.First day class, Fyqah sesat. Ke huluq ke hiliaq Fyqah dgn kawan Fyqah cari kelas. Tak jumpa-jumpa.Bila dah jumpa kelas, kelas tu rupanya satu blok yg sama tempat kitaorang ke huluq ke hiliaq tu. Sabor jelah :3 Tapi itu perkara biasa yg berlaku kepada semua pelajar baru. Ye dok? :D  Minggu pertama kuliah, banyak benda yang Fyqah dan kawan-kawan kena buat. Firstly, assignment.Then, we need to prepare for our performance during induction day of our faculty. Agak memenatkan juga.But, it was fun :D Time induction tu, kita orang kena buat boria Penang. Anak Mami youu..hikhik..Boleh dikatakan hampir setiap hari kitaorang berlatih bagi memastikan persembahan kita orang pada malam tu dapat menghiburkan hati semua orang. Alhamdulilah, we did it :D I could see the audience enjoyed when watching our performance. Roomate Fyqah pun kata,persembahan kitaorang best *bangga* haha :p Pada pendapat Fyqah, baguslah bila fakulti buat program macam tu.Ia dapat mengeratkan hubungan antara classmate dan juga hubungan senior dan junior :)


Assignment and boria discussion


Some of my crazy classmates :D

MINGGU 3 ( Busy Busy And Busy )
- As usual, setiap hari Fyqah akan bangun untuk pergi ke kelas. Selalunya kelas Fyqah mula tengah hari, so Fyqah akan bangun tengah hari la..haha :p Alhamdulilah,kelas tak pack sangat. So,tak ada la tension sampai nak terjun tangga. Lecturer Fyqah semuanya baik-baik belaka. Best sangat dapat belajar kat UiTM ni ^_^ 
Hari Sabtu minggu ke-3, Fyqah dan beberapa classmate menjadi AJK MDAB.MDAB adalah singkatan bagi Mengubah Destini Anak Bangsa. Program ni adalah khas untuk kawan-kawan Fyqah yang Pra-Diploma. Fyqah ditugaskan utk menguruskan bahagian pendaftaran pelajar dan juga makanan VIP. VIP you ollss..Jangan main-main..haha xD I really had fun with my classmates during MDAB. They're really funny and crazy. Sayang diorang ketat-ketat <3


Bila fon dah sampai kat tangan budak ni, habis semua wallpaper dia tukar dgn pic dia..hakhak xD


Ohsheemm girls :D

Rajin sungguh depa ni semua..hikhik

MINGGU  4 ( My Bufday,Yeay! )


- This week, I had celebrated my 18th birthday. Yeah! Saya masih muda! haha :p First day of this week, NO CLASS because of HAZE. I'm so happy! hikhik. Yang sedihnya, tahun ni Fyqah sambut bufday tanpa family dan best friends Fyqah :'( Sesungguhnya,Allah itu MAHA PENYAYANG. Walaupun family dan best friends Fyqah tak ada utk sama-sama menyambut bufday Fyqah, Allah hantar pada Fyqah kawan-kawan baru yang ohseem :'D Alhamdulilah. For the first time in my life, I celebrated my birthday with them. Thanks girls sebab sudi temankan kita :') May Allah bless all of you. Thanks too my friends in FB,Twitter and Ask FM for the wishes. Loveee Youu Olsssss because of Allah <3
Minggu ni juga,Fyqah sibuk buat skrip dgn partner Fyqah,Anis untuk kami lakonkan masa kelas ELC. Alhamdulilah,semuanya dah selesai.Cuma tinggal nak present depan lecturer je. Nervous I you olsss...Dup dap dup dap je bunyi jantung I ni bila nak present :/ Wish me luck guys!

Discussions in UiTM's library.
With Anis,Fatin and Farissa.

Minggu ni Fyqah balik rumah. Yeay! First time Fyqah balik naik bas. Macam-macam dugaan yang Fyqah kena hadapi. 
1. Teksi rosak
2. Tiket lambat
3. Hampir tersalah masuk toilet lelaki
4. Kebuluran
5. Kepenatan
6. Kemalasan nak taip entry ni..haha *joke* :p

 Tadi petang kan,mak Fyqah bawa Fyqah dan adik-adik makan secret recipe. Sedap you olss..Hikhik :p


Awwww..Shooo shweet my little sister suapkan I kek..hakhak

Eh,lupa pula Fyqah nak kenalkan roomate Fyqah. Okay, let me introduce them.They're my mother, my sisters, my roomates, my girl friends, my best friends, my buddyz and so on :D


From the left : Fatin ( Tukang Buang Sampah) , Awin ( Tukang Kejut Solat Subuh ), Fyqah ( Tukang Sapu Sampah) xD

Okaylah you olss, penyakit malas Fyqah mulai menguasai diri ni..haha..Sampai di sini entry Fyqah buat kali ni. Fyqah minta maaf kalau entry ni ada menyakiti hati sesiapa. Fyqah tak ada niat pun nak sakitkan hati.Sesungguhnya yang baik datang daripada Allah dan yang buruk daripada diri Fyqah sendiri. Sayaaang youu olss semua kerana Allah. Sekian terima kasih :) 
Assalamualaikum ^_^

Tahniah Kelantan kerana menjuarai Piala FA!
JDT always in my heart.Luaskan kuasamu :D

Sunday, 19 May 2013

Dilema : Diploma atau Matrikulasi?

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH...

Hai you olss! How are you? I hope that you're in the pink of health. Amboi bajet omputih Fyqah ni..hikhik :p Ek eh, asal banyak habuk blog Fyqah ni *tiup2 habuk* Nampak sangat Fyqah dah lama tak update blog Fyqah yang tak berapa nak menarik ni sampai berhabuk dan bersawang. Ish ish ish, teruk bebenor :3 

Bila Fyqah dah mula menaip,bermaksud Fyqah ada cerita 'menarik' yang nak dikongsikan dengan you olss semua. Menarik ke? Sila letakkan tangan anda dibahu,mata anda di atas. Terima kasih..hehe :p

Seperti yang awak semua ketahui, keputusan upu telah pun diumumkan pada 17 Mei 2013 pada pukul 12 tengah hari. Bila dah kuar, mestilah Fyqah akan terima bertubi-tubi soalan ini :

Fyqah dapat upu??

Sebelum Fyqah jawab soalan ni, Fyqah nak ucapkan TAHNIAH kepada kawan-kawan yang dapat tawaran belajar ke universiti.Kepada yang tidak berjaya, La Tahzan, Allah merancang sesuatu yg lebih baik untuk awak semua. I wish you all good luck in your future endeavours! :D


Alhamdulilah, permohonan upu Fyqah berjaya :') Walaupun,Fyqah agak terkejut juga dengan keputusan tu, Fyqah tetap bersyukur. Maybe ini yang terbaik untuk Fyqah :') 

Selepas Matrik menghantar 'lamarannya', kini giliran upu pula. Now, Fyqah dalam dilema untuk memilih sama ada matrik atau upu. Sebelah badan Fyqah tarik ke matrik dan sebelah lagi tarik ke upu. Fyqah berbelah bahagi. Fyqah rasa macam tengah memilih bakal suami pun ada juga..haha :p  K merepek :3
Okay, jalan yang terbaik yang Fyqah kena lakukan adalah ISTIKHARAH :') 






Dua-dua akaun. Alhamdulilah, Allah permudahkan Fyqah untuk buat pilihan. Ini la yang mak Fyqah impikan dulu.Fyqah pilih akaun sebab mak Fyqah begitu yakin Fyqah boleh bawa subjek ni dulu. Alhamdulilah, Allah kabulkan permintaan mak yg ni :') Akaun adalah bidang yang terbaik untuk Fyqah. Fyqah risau juga sebenarnya bila dengar ramai sangat graduan yg ambil akaun,menganggur. Tapi, Fyqah yakin, rezeki itu ada di mana-mana ,betul tak? Lagipun,abg mad kata,kalau Fyqah tak ada kerja nanti,dia buka syarikat dan dia akan ambil Fyqah jadi akauntan. So, Fyqah dah dpt tawaran kerja dah sekarang...hahaha *joke2*

Semalam, Fyqah dah dapatkan pendapat daripada makcik Fyqah yang merupakan seorang akauntan serta beberapa senior yang sungguh baik hati. Thanks a lot :) Mak cik Fyqah kata, kalau dia, dia akan pilih diploma. Tapi dia suruh Fyqah buat rayuan asasi. Mak Fyqah pun suruh buat  rayuan asasi. In Sha Allah,Fyqah akan cuba buat rayuan nanti :) 

Fyqah nak share sesuatu dengan awak semua. Sebelum tu, Fyqah minta izinnya abang mad nak copy answer abang mad..hehe..Kalau abang mad tak bagi,kita dah copy pun :p

Assalamualaikum. Aku rasa terpanggil utk buat post ni bila dilema halatuju spm leavers semakin memuncak. Maaf, aku tak mampu nak membalas setiap persoalan bila melihatkan kesibukan jadual aku utk weekend ni. Maka persoalan yg diajukan adik2 tu aku kepilkan dalam kata2 himah aku ala Chandragupta Maurya versi koboi, wikiki.
Abang tahu, mungkin ada di antara adik2 yg sudah memulakan sesi persekolahan tingkatan 6, tak kurang jugak yg menerima tawaran matrik samaada program PST/PDT, dan hari ini riuh pulak dgn keputusan Upu. 

1) Antara MATRIK dan ASASI, mana better?- Asasi dan Matrik tempoh masa sama ja, cuma tahap kesukaran mungkin lebih payah kat asasi. Dpd pandangan peribadi abg, apa yg penting sekarang ni adalah "minat" dan "kemampuan adik". Kalau adik dpt tawaran asasi utk bidang yg adik minat atau itu mmg first option adik, teruskan. Sekurangnya, kalau adik kat asasi IPTA, tempat di Univ. dah tersedia. Tp kalau adik masih tak tahu hala tuju adik, go on for matrik. Pedulikan pandangan org yg mengatakan matrik tu susah gila sbb kalau adik main2 kat Univ. pun, benda yg sama akan berlaku. Ya, mmg kedudukan asasi dipandang tinggi tp apa yg penting sekarang ni, ketepikan glamer... fokus kpd minat dan kemampuan adik. Yg dpt asasi UIA, UITM atau sbgainya, jgn terlalu gembira... sbb Allah boleh tarik kegembiraan tu bila2 masa je. Pentingnya, adik jangan main2. 

2) Antara MATRIK dan DIPLOMA, mana better?-Kalau abg berada kat tempat adik, abg mmg akan letakkan "minat" abg kat tangga pertama utk penentuan. Cthnya: Result spm abg 9A 1B misalnya. Abg dpt diploma sains komputer dan abg dpt matrik PST. Abg minat sains komputer but in the same time, abg nakkan tempoh pengajian yg singkat. Kalau abg tanya mak ayah, mmg dorang akan kata "masuklah U", sbb itu mmg pandangan kebanyakan ibu ayah, "asalkan anak aku dpt U, cukuplah." Ya, mmg berguna pandangan2 org sekeliling tp jgn sampai menjejaskan sbb adik yg nak belajar, bukannya jiran tetangga. Kalau dlm situasi ni, abg akan pilih utk diploma sbb abg ada minat dlm course yg ditawarkan (bila dah ada minat, kita sanggup utk stay up sampai pagi buta nak belajar, mana tahu boleh cut time setahun diploma terus masuk ijazah), dan keduanya abg nak rileks belajar. Tak kisah lah grad lambat, asalkan keputusan ni seiring dgn minat dan kemampuan. Even keputusan Abg tu nampak mcm Abg mampu utk survive kat matrik, tp abg takut abg terlalu bersenang lenang masa matrik dan akhirnya abg dilelong dgn course yg abg tak minat. Rugi. Tp, kalau Abg pilih matrik... Abg akan pulun bagai nak mati lah, tak boleh usha awek sbb kena dpt pointer 2.8 ke atas. Dijadikan cerita abg terlalu selesa dgn result SPM dan bajet mcm boleh carry on utk matrik, tup2 pointer abg tak lepas. Masa tu, mmg abg kena gigit jari lah ulang sem balik. So, pikir elok2 ye dik. 

3) Dapat tawaran UPU yg tak minat/ ditawarkan diploma tp nak kan asasi-Maybe adik dapat 7A/8A/9A/10/11A tp dpt tawaran UPU yg tak kena dgn minat, ataupun adik rasa result adik lebih layak utk dapat asasi berbanding diploma. Nasihat abg utk adik2 yg berada dlm situasi ni, bersyukurlah syg. Allah tak bagi apa yg hangpa "mahu", tp Allah bagi apa yg "terbaik" utk hangpa. Adik tahu tak, kat luar sana... berlonggok2 manusia yg masih tak dpt masuk ke Univ. Senior abg dpt SPM 8A.. dia mohon UPU, tak dpt.. mohon matrik, tak dpt. Jadi, dia terpaksa survive utk ke kolej swasta.. dan sem 2 kat kolej tu, baru dpt masuk Univ. Tapi, dia tough je dan tak mengungkit. Dlm hal cenggini, adik kena bersyukur. Sekurangnya, adik pening nak pilih tawaran yg mana.. ada student lain tu yg langsung tak dpt tawaran dan pening nak sambung kat mana. Mungkin masa spm, adik gembira dgn keputusan adik... tp bila keluar result Upu, adik rasa sedih dan mcm tak adil sbb adik rasa adik lebih layak. Allah Maha Adil. Aturan Dia Maha hebat. Setiap orang ada bahagian dia... Saat adik berduka sbb dapat tawaran UPU yg adik tak suka, ada org lain yg sdg berduka sbb tak dapat tawaran langsung. Mana satu Allah lebih hebat menguji? adik atau dia? Bersyukur. 

4) Tak dapat tawaran ke Universiti-Adik jgn sedih lama2. Rezeki Allah tu luas, bukan setakat kat Universiti.. ada lagi pilihan lain mcm matrik, tingkatan 6, politeknik. Misal kata adik tak dpt tawaran mana2, jangan risau... semuanya ada hikmah. Mungkin masa sekarang adik tak nampak, tp 3-5 tahun akan dtg...mana tahu adik2 lebih hebat kedudukannya berbanding budak2 asasi atau matrik atau diploma. Jadi, jgn sedih lama2 tau.. Allah tak suka, Abg pun tak suka hihik. kalau macam manusia kat atas tu kena bersukur, adik2 pulak kena redha ;) Kadang2 Allah tak bagi apa yg kita nak sebab Dia takut kita riak.Jadi, siapa2 yg dapat sambung belajar tu bersyukurlah bebanyak. Jangan main2... Jgn gembira sgt, jgn sedih sgt. Tak ada benda yg senang kat dunia ni... jadi kalau masa belajar tu adik rasa susah, don't give up. Teruskan jihad adik utk belajar demi agama. Guna peluang belajar tu betul2... Abg akan sentiasa doakan junior2 abg ;D Semoga sukses!

Sekian shaja ber-abang2 utk hari ini. Aku choww dulu hihik.Ohhh, dan jangan lupa, Istikharah cara terbaik. Itu untungnya muslim, kita ada kebergantungan dan tempat mengadu ;) Salam syg dari perantauan (wakaka bajet) Mad

Sentap hati mak nooh perkara yg ke-3 tu T.T Yeah,Fyqah tahu,itu jawapan bagi soalan yang Fyqah tanya kat dia semalam. Terasa abang mad menumbuk muka den yang halus mulus ni..hakttuihh..hahaha..Someone,please called bibik untuk bersihkan balik ludah tu..Double euwwww :3 haha *joke*

Fyqah dah buat pilihan sebenarnya. Tapi Fyqah masih was-was lagi so, Fyqah akan buat solat isktikharah lagi,In Sha Allah. Doakan Fyqah dapat buat pilihan yang terbaik ye :') May Allah bless all of you.

Di kesempatan ni, Fyqah nak ucapkan jutaan terima kasih kepada Kak Ash dan Abang Mad atas segala nasihat yang telah kalian berikan kepada diri ni. In Sha Allah,kita akan ingat setiap pesanan abang dan akak.So, this is for you.


Buruk? Yeah, I know. Ini lah hasilnya bila buat kerja nak cepat je...Maaf ye bro and sis, nanti kita akan cuba buat lebih lawa lagi..hehe. Ouh yeah,btw, jgn salah faham,kita sayang abg mad as my brother. Not more than that :) Kak Ash, i love you shoooo shoo shoo much! k bai...haha :p

Sampai di sini sahaja coretan Fyqah buat kali ni. Fyqah mohon ampun dan maaf seandainya entry ni menyakiti hati sesiapa. Sesungguhnya yang baik daripada Allah dan yang buruk daripada diri Fyqah sendiri. Sekian terima kasih.
Assalamualaikum :)
Doakan Fyqah pass test jpj hari isnin ni. Haritu Fyqah failed jalan raya :( Sorry, no Lesen Memandu part 3,Fyqah malas nak menaip..hikhik :p

Sunday, 28 April 2013

Matrikulasi or Form 6??

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH...

Youuuhhooooo! Dah lama rasanya Fyqah tak membebel kat blog ni. Seriously rindu. Banyak cerita yang Fyqah nak share dengan u ollls tau, tapi Fyqah malas nak menaip panjang2..hikhik :3

Beberapa hari yang lalu, keputusan tawaran ke matrik dah pun diumumkan. Bunyi beberapa hari tu macam seminggu or dua minggu yang lepas kan?? Padahal baru 2 hari yang lepas..haha..okay tak lawak pun :3 
Tawaran Form 6 pula baru diumumkan 4 hari yang lepas rasanya. Fyqah tak ingat la u olss.

Okay, Fyqah dah tahu dah apa yang u olss nak tanya pada Fyqah. Mesti u olss nak tanya soalan ni : 

"Fyqah dapat tak Matrik/Form 6?"

Kaaaaaaaaaan?? Pandai kan Fyqah teka?? haha -_- Fyi, Fyqah tak dapat Form 6 tapi Fyqah dapat Matrik. Alhamdulilah. Fyqah bersyukur sangat :') Akhirnya ada juga permohonan Fyqah yang berjaya :')  Jangan tanya Fyqah dapat matrik mana sebab Fyqah tak nak bagi tahu. Tak pasal2 nanti ramai pula wartawan cari Fyqah kang..Hahaha..Gurau-gurau.Don't take it serious okay u olss :D

Btw, ramai kawan-kawan Fyqah dapat Matrikulasi Melaka. Hampir 89.98765432% kawan Fyqah yang dapat Matrik Melaka.Percent tu Fyqah hentam je k..hikhik..Tahniah la u olss :D
Tahniah juga pada kawan-kawan yang dapat tawaran ke Form 6. Fyqah gembira bila tengok kawan-kawan semua dapat tawaran melanjutkan pelajaran tak kiralah di matrik ataupun di sekolah. Setiap orang Allah dah tentukan rezeki masing-masing ^_^



Tak lama lagi result upu pula nak kuar. Mesti u olss semua akan sukar buat pilihan jika dapat pula tawaran upu :) Pesanan Fyqah buat Batch 95 termasuk diri Fyqah sendiri, sebelum we olss buat apa-apa keputusan, jangan lupa buat solat istikharah dulu tau. In Sha Allah, we olss akan dapat petunjuk daripadaNya :)
Jangan ingat solat istikharah bila nak kahwin je..hehe..Setiap keputusan yang kita lakukan, kalau boleh buatlah istkharah :)

Okay, Fyqah nak share something. Tadi Fyqah ada tanya satu soalan kat brother poyo ni di Ask Fm.

Soalan Fyqah : Salam bro..kita dgr, ramai org ckp, sijil matrik tak laku berbanding sijil stpm..kalau mcm tu, better masuk form 6 la kan? 

Jawapan bro poyo : waalaikumussalam wbt.. sijil matrik mmg tak laku pun, katakanlah kau tak boleh survive kat matrik then kau kena campak.. kau just layak guna sijil spm semata2... tp kalau stpm, mmg laku dan ditaraf.. dibandingkan pulak, student stpm lagi sng dpt tempat kalau nak ke Uni dpd student matrik. kalau kau boleh survive masuk matrik and maintain pointer, tak kisah lah.. tp kalau kau seram je nak masuk matrik, better form 6. tp make sure decide betul2 aliran yg kau boleh hadap kalau utk form 6.

Ahhh,bunyi macam menakutkan je jawapan brother poyo ni :/ Thats why kita kena buat pilihan yang tepat. Tapi Fyqah tetap akan pilih Malaysia *tetiba* haha..tak ada kena mengena pun :3

Ouh ya, memandangkan PRU 13 tak lama lagi, Fyqah nak pesan pada datuk2,nenek2,makcik2,pakcik2,aunty2,uncle2,mak2,bapa2,kakak2 dan abang2 yang dah daftar untuk mengundi agar buat pilihan yang tepat.Masa depan negara berada di tangan anda..Wah gitu..haha..As usual, buat istikharah dulu sebelum pergi mengundi ^_^

Okay tadi tu iklan je eh.Tak ada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia ^_^

Okaylah sampai di sini entry Fyqah buat kali ini. Fyqah mohon ampun dan maaf seandainya entry ini menyakiti hati sesiapa. Sesungguhnya yang baik daripada Allah dan yang buruk daripada diri Fyqah sendiri.Sekian terima kasih.
Assalamualaikum :)

"Istikharah cinta memanggilku memohon petunjukMu.Satu nama teman setia naluriku berkata. Penantian luahan rasa, teguh satu pilihan.Pemenuh separuh nafasku,dalam mahabbah rindu."

Wednesday, 10 April 2013

Lesen Memandu Part 2

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH...

Youhoooo! Rindu Fyqah tak? Rindu Fyqah tak?? Alololo..Fyqah pun winddduuu shangat shangat dgn you alllssss..wakak *coughing* Okay rasa macam ada kahak tersekat kat tekak bila ketawa macam tu..Macam mana la abg poyo tu leh ketawa macam tu pun Fyqah tak tahu..haha *joke* :D Haha..I can see that you're trying to laugh like that..Alolo..comey la tu buka mulut besar2 macam tu..huahuahua.Okay Fyqah dah start merepek :3

Yeah, seperti yang dijanjikan, hari ni Fyqah nak menaip entry Lesen Memandu Part 2. Nak tahu sebab apa hari ni Fyqah 'excited' sangat nak taip entry ni? Kalau nak tahu, kena baca entry sampai habis. Kalau tak nak sudah. Boleh pergi sambung tolong mak awak buat cececengkodok kat dapur sana. Ahh! Fyqah tahu awak malas kan, thats why kena teruskan membaca..haha :p

Beberapa hari lepas Fyqah lulus ujian komputer hari tu, Fyqah  dikehendaki mendengar taklimat JPJ sekali lagi. Fyqah pun tak sure apa tujuan ceramah ni.Tapi berdasarkan pendengaran dan pemerhatian Fyqah la kan, ceramah tu lebih kepada kesalahan yang sering dilakukan semasa test JPJ. Orang tu kata kan, selalunya bila ada 73 calon yang kena test, hanya 20 je yang lulus..Uisshh, tak sangka test JPJ lagi susah dari paper Add Math :O Alahai, macam mana la Fyqah kalau nak test nanti. Dah la Fyqah ada darah gemuruh yang sangat teruk :( Takpe2, relax Fyqah. Bukan esok pun mu nak pergi test JPJ. Lambat lagi. Sejujurnya, ceramah tu agak membosankan sehingga Fyqah sempat lagi memikirkan jawapan untuk satu soalan di ask fm yang sangat mencabar emosi, fizikal dan mental. Soalannya, " Ciri lelaki macam mana awak suka " Ahh, mencabarkan soalan ni? Fyqah sedaya upaya cuba untuk memikirkan jawapan bagi soalan ni.Nak tahu apa jawapannya? Okay nanti Fyqah post di entry lain kalau Fyqah rajin..hewhew :p

Okay,berbalik pada cerita Fyqah hari ni. Pagi tadi, semasa Fyqah sedang syok menyidai baju diampaian, tiba-tiba Fyqah terdengar suatu bunyi yang sungguh misteri. Fyqah amati bunyi itu betul-betul. Iye,memang tak salah lagi, itu bunyi handphone Fyqah yang tersayang.Fyqah pun bergegas masuk ke dalam rumah  dan angkat panggilan itu *ayat macam budak darjah 3 tulis karangan :3*

Si pemanggil : Hello, ini *nama sebenar den* ke?
Fyqah: Ye saya
Si pemanggil : Awak kerja ke atau duduk rumah?
Fyqah: Saya duduk rumah je..
Si pemanggil: Hari ni awak free tak?
Fyqah : Free
Si pemanggil: Hari ni awak boleh datang untuk latihan memandu tak?
Fyqah : emm *berfikir* Boleh je kot
Si pemanggil : Okay, hari ni pukul 4.30, awak dtg dengan bawa yuran RM 150 sekali
Fyqah : Ouh...okaay

Lebih kurang macam tu la perbualan Fyqah dengan akak dari sekolah memandu tu.Actually, Fyqah agak terkejut dapat panggilan tu sebab Fyqah tak ready lagi nak belajar kereta. Hehe.. Disebabkan mak Fyqah sibuk suruh Fyqah cepat2 belajar memandu sebelum Fyqah masuk mana-mana universiti nanti, terpaksa lah Fyqah gagahkan diri juga.Ceewaaah..haha :D

Pukul 4.30 baru nak pergi belajar memandu, pukul 3.30 Fyqah dah siap. Haha..Nampak tak betapa excitednya Fyqah nak belajar memandu. Excited la sangat kan, dalam hati Allah je yang tahu.

Dalam pukul 4.15 Fyqah bertolak ke kelas memandu. Sampai je kat situ, Fyqah berurusan dengan kakak yg telefon Fyqah tadi tu. Bila semua dah selesai, akak tu suruh Fyqah jumpa pakcik apa entah, Fyqah tak ingat namanya yang sedang menunggu di dalam kereta. Pakcik tu pun terangkan pada Fyqah, benda2 utama yang perlu dilakukan sebelum memandu. First, kerusi pemandu.Kemudian, cermin depan,belakang dan sisi kena pastikan kita dapat lihat dgn jelas.Lepas tu, Fyqah dah lupa..Huahuahua :p Actually, malas nak menaip.Ala, nanti you alls belajar memandu, you alls tahulah..hehe

Sejujurnya, Fyqah cakap, Fyqah tak nervous langsung masa first time pegang stereng tu. Tolong la percaya,pleassseeee. My mom and my siblings did'nt trust me. I'm so sad :'( Sedih k sedih sebab semua orang tak percaya Fyqah tak kena parkinson masa drive tadi..haha :D Pakcik yang ajar Fyqah tadi pun asyik duk cakap "Awak nervous sangat ni,sebab tu tak boleh focus" Padahal,Fyqah relax je. Tak ada perasaan langsung. Tapi mungkin cuma tak dapat nak focus sangat. Mana tak ya kalau pakcik tu asyik tanya macam-macam kat Fyqah.Semua pasal keluarga Fyqah dia tanya.Can you imagine it? How could I focused? Stress k stress. Arggghhhhh :3 Tapi, Fyqah sabar jelah. Janji, Fyqah dah boleh bawa sampai gear 2 tadi..huahuahua :p Pakcik tu kata, kalau masuk gear 3 nanti lagi laju, takut Fyqah tak dapat nak kawal stereng. So, dia bagi Fyqah bawa sampai gear 2 je dulu..hehe

Pakcik tu ceritakan, ada sorang makcik yang dia ajar ni, masa first time bawa,makcik tu dah boleh bawa sampai rumah dia terus. Hebat kan? Fyqah memang kagumlah dengan makcik tu. Tapi mak Fyqah cakap, makcik tu mungkin dah selalu bawa kereta tanpa lesen.Entah pape je mak Fyqah ni..hehehe ^_^ Tapi pelik juga, macam mana la orang boleh bawa kereta sampai ke rumah kalau orang tu pertama kali pegang stereng kereta. Tak pelik ke? *muka pelik* Biar jelah.Janji makcik tu sekarang dah ada lesen kereta sendiri..hehe :)

Okaylah, sampai di sini entry Fyqah buat kali ini. Nak ke Lesen Memandu Part 3? haha..Tak payah ngengada la Fyqah. Bukan ada sesiapa pun nak baca..huahuahua :D Nanti Fyqah dah dapat lesen, Fyqah update lagi ok ^_^ Fyqah mohon ampun dan maaf seandainya entry ini menyakiti hati sesiapa.Sesungguhnya yang baik daripada Allah dan yang buruk daripada diri Fyqah sendiri. Sekian terima kasih.
Assalamualaikum :)

Terima kasih pak cik sebab ajar Fyqah yang lambat sikit pick up ni..hehe..Pak cik OHSEMMMM, seriously :D Fyqah seronok dapat belajar memandu dgn pak cik yang dah 33 tahun pengalaman mengajar orang memandu. You're AMAZINGG ^_^ *alahai Fyqah macam la pak cik tu baca :3*

Friday, 29 March 2013

Lesen Memandu Part 1

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH...

Adakah anda tahu apakah itu lesen memandu?? Alhamdulilah kalau semua dah tahu. Kepada sape yg tak tahu tu, boleh la tanya PAPA GOOGLE. In Sha Allah,awak pasti akan jumpa jawapannya..Huehue :p

Beberapa minggu yang lepas, Fyqah telah menghadiri ceramah KPP selama 5 jam. Apa itu KPP?? KPP adalah singkatan bagi Kurikulum Pendidikan Pemandu. Ceramah 5 jam tu bukanlah bermakna awak kena duduk atas kerusi selama 5 jam sampai tak boleh pergi buang air besar dan kecil serta tak ada rehat.Melampau sangat la kalau macam tu..haha :D Mestilah ada rehat yang diberikan.So, jangan risau dan takut nak pergi ceramah KPP tu bagi mereka-mereka yg baru berdaftar ^_^

Kawan-kawan Fyqah kata, ceramah tu bosan. Tapi bagi Fyqah, semuanya bergantung kepada penceramah.Kalau penceramahnya sporting,happening, suka buat lawak maka ceramah tu pun jadi awesome.Betul tak?? ^_^ So, masa ceramah KPP tu, penceramahnya boleh la tahan best sampai Fyqah tertidur..haha >.< Sejujurnya, memang penceramah tu boleh la tahan best, tapi mungkin Fyqah je mengantuk sangat sampai tertidur..hehehe >.<  Satu lagi kerja Fyqah masa ceramah tu, adalah buat benda ni :


Ayat yang Fyqah bulatkan tu menunjukkan kesalahan tatabahasa yang digunakan.Nampak tak Fyqah dah tak ada kerja lain nak buat..haha >.< 

Ayat di atas : kematian di kalangan pengguna
Pembetulan : kematian dalam kalangan perngguna

Entah betul ke tak pun Fyqah tak tahu..Kalau Fyqah salah, tegur tau ^_^ Sejujurnya, Fyqah main-main je ni. Tak ada kerja lain nak buat masa waktu rehat tu..kihkihkih *ketawa sambil tuutp hidung*

Selepas kita pergi ceramah KPP ni, kita kena ambil ujian komputer bagi mendapatkan Lesen Belajar Memandu atau lebih dikenali sebagai lesen 'L'. So, hari tu, mak Fyqah bising sebab Fyqah tak ambil lagi ujian tu. Mana tak ye, dah hampir 3 minggu lepas Fyqah pergi ceramah KPP tu tapi Fyqah masih tak ambil ujian komputer tu. Actually,bukan Fyqah tak nak ambil, tapi Fyqah tak ready lagi sebab tak baca buku :3 
Disebabkan mak Fyqah dah marah sangat, Fyqah pun cepat-cepat sms kawan Fyqah,Ezzaty suruh tolong booking kan tempat ujian tu pada hari Khamis. Fyi, Fyqah belajar di kelas memandu ayah Ezzaty.So, senang nak berurusan dengan dia :) 

So, semalam pagi-pagi lagi Fyqah dah terpacak depan pusat ujian komputer tu. Fyqah masuk je dalam tu, Fyqah tengok ramai orang cina. Melayu berapa orang je. Berdebar jantung Fyqah masa tu. Fyqah pun berurusan dengan orang-orang yang jaga tempat tu.

Abang 1: Nak ic
Fyqah : *hulur ic*
Abang 1 : Check nama.Kalau ada, tandatangan :)
Fyqah : *ikut arahan*
Abang 1 :Okay.Duduk dulu.
Fyqah: *duduk atas kerusi* *keluarkan buku memandu dan mula menghafal*
Abang 2: Piqah piqah,mari sini kejap.
Fyqah : *dalam hati* Ambooi..Panggil nama orang macam tu ,macam dah lama kenal je >.<
Abang 2 : Yelah nama bla bla bla kan. So panggil la piqah.Nak cap jari.
Fyqah: *letak ibu jari kat tempat pengesan ibu jari*
Abang 2 : Ada bape adik-beradik?
Fyqah : 5 
Abang 2: Anak ke bape? 
Fyqah : 3
Abang 2 : Asal, takde suara eh? 
Fyqah: *senyum kambing*
Abang 2: Tulis nama kat situ
Fyqah: *ikut arahan*
Abang 2: Asal menggigil??
Fyqah : *dah siap tulis nama*
Abang 2: Okay, pergi duduk dulu.

Hahaha..Part tangan menggigil tu memang macam apa entah pape je..haha..Fyqah nervous sangat masa tu sampai tak boleh nak tulis. Habis senget menget tulisan Fyqah >.< Boleh pula abang 2 tu bagi tahu abang 1 yang Fyqah menggigil.Then gelak-gelakkan Fyqah :( Sabar jelah. Macam tak faham-faham je orang tengah nervous nak ambil test >.<

Belum sempat Fyqah nak habiskan baca buku, abang 1 panggil.

Fyqah : *berjalan ke arah abang tu sambil mengukirkan senyuman paling manis* phuiihh..haha
Abang 1: Happynya dia..Duduk :)
Fyqah : *angkat kerusi*
Abang 1: Eh,jangan angkat.Duduk je kat kerusi tu
Fyqah : *malu*
Abang 1 : Okay pandang kamera.
Fyqah : *pandang kamera sambil senyum*
Abang 1: 1,2,3 ceekkklikkkk *part cekklik tu Fyqah tambah sendiri..haha* Okay dah :) 
Fyqah : *bangun dari kerusi*
Abang 1: Sekolah mana dulu?
Fyqah : TIGS :)

Kemudian,Fyqah duduk balik kat kerusi Fyqah tadi dan sambung membaca.Fyqah dah nak hafal buku tu sebab asyik baca berulang-ulang kali. Beberapa minit kemudian nama Fyqah dan beberapa orang dipanggil oleh abang 2.Dia menerangkan cara untuk mengisi maklumat dalam tu nanti. Lepas mendengar penerangan dia, kitaorang pun masuk dalam bilik ujian tu sambil berjoget sebab excited sangat nak jawab..Okaay,tipu je..haha :p

Alhamdulilah,semua soalan yang keluar lebih kurang sama dalam buku.So, Fyqah pun goreng je jawab sampai jadi pisang goreng..haha :D  Masa diperuntukkan untuk menjawab adalah selama satu jam dan Fyqah jawab selama lebih kurang setengah jam.Then Fyqah semak balik.Bila Fyqah dah betul-betul puas hati dengan jawapan Fyqah, baru Fyqah klik pada butang "YA" bagi menunjukkan bahawa Fyqah dah selamat menjawab semua soalan. Lepas jawab Fyqah keluar bilik yang sejuk tu. Fyqah pun bagi ic Fyqah kat abang 2,kemudia duduk kat kerusi yang kosong.

Beberapa minit kemudian, nama Fyqah pun dipanggil oleh abang 2.

Abang 2: Nak cap jari
Fyqah : *letak ibu jari atas alat tadi tu*
Abang 2: Macam mana makcik?? Okay??
Fyqah : Okay :) *dalam hati* Dia panggil den makcik?? Sabar ye Fyqah.

Dah siap kesan cap jari, Fyqah duduk balik.Kerja Fyqah memang asyik duduk,bangun,duduk,bangun jelah kan..hehehe >.< Tak sampai 2 minit. Abang 2 dah panggil lagi. 

Abang 1: *tgk slip keputusan Fyqah* Woo..hebatnya dia
Abang 2 : *muka malu-malu* Err..nanti kalau jumpa Najwa Latiff, kirim salam kat dia eh.
Fyqah : In Sha Allah

Abang 2 macam tak tahu pula Fyqah ni dah abis sekolah.Mana la Fyqah jumpa wawa lagi :) Tapi Fyqah dah sampaikan salam abg tu kat wawa melalui Twitter. Tak tahu la wawa baca ke tak tweet Fyqah tu.Yang penting,Fyqah nak laksanakan amanah yg diberikan kepada kita.Ceewwaaah..haha :D

Lepas je balik daripada ujian komputer, Fyqah sekeluarga bertolak ke Melaka bagi selesaikan urusan ayah di sana.Selepas ayah habis urusannya,kami pun jalan-jalan makan angin di Melaka.Yahoooo!! 

Tomey tak titew..Hahaha..Menggedik kejap >.< 

Ini jelah gambar yg Fyqah rajin nak upload sekarang ni..Yang lain malas Fyqah nak upload..hehe 

Okaylah sampai di sini entry Fyqah buat kali ini. Fyqah mohon ampun dan maaf seandainya entry Fyqah menyakiti hati sesiapa.Sesungguhnya yang baik daripada Allah, dan yang buruk daripada diri Fyqah sendiri.Sekian terima kasih.
Assalamualaikum :)

Nantikan entry Fyqah Lesen Memandu Part 2.
Ececeyh,geli je kan ayat Fyqah tu..haha

Sunday, 24 March 2013

SPM RESULT

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH...

Seperti yang semua sedia maklum, keputusan SPM 2012 baru saja diumukan 3 hari yang lepas.Sebagai salah seorang calon SPM 2012, semestinya tak akan pernah terlepas daripada soalan begini : 

"How's your result?"
"Bape A?"
"Dapat berapa SPM?"
"Macam mana result"
"Nak apply course apa?"
"Nak study kat mana lepas ni?"

Dan bermacam-macam soalan yang seangkatan dengannya akan ditanya.Untuk menyedapkan hati semua orang, Fyqah post entry ini bagi menjawab semua soalan di atas.Dengan cara ni, Fyqah tak payah la nak jawab soalan yang sama berulang-ulang kali lepas ni lagi :)

Soalan pertama : How's your result?
- Fyqah copy balik jawapan yang pernah Fyqah bagi di Ask Fm :) 
For those who keep asking about my SPM result, I'm not straight A's but I really grateful for what Allah had given to me.Alhamdulilah :') Thanks for those who always pray for my success. May Allah bless all of you :') Tahniah kepada kawan-kawan yang berjaya dengan cemerlang.I'm happy for you ^_^ Kepada yang kurang berjaya macam Fyqah ni, perjalanan kita masih jauh lagi.We have tried our best but Allah knows what the best for us :') Bak kata kak Wardina, "Whatever ur results...You are special..Your A's don't define your future... It helps but with hardwork & determination you can be anything! A's only measure linguistic and mathematical ability..there are MANY other types of intelligence NOT measured on paper via pencil and paper." With that I thank you :')

Soalan kedua : Bape A?
- Sila rujuk jawapan pertama.

Soalan ketiga : Dapat berapa SPM?"
-Sila rujuk jawapan kedua.

Soalan keempat : Macam mana result?
- Sila rujuk jawapan ketiga.

Konklusinya, jawapan kedua hingga jawapan keempat kena rujuk jawapan pertama..hehe ^_^ Btw, Fyqah suka sangat kata-kata kak Wardina Safiyyah tu. Betul-betul menaikkan semangat Fyqah yang tengah down sekarang ni. Terima kasih kak Wardina :')

Soalan kelima : Nak apply course apa?
- Okay disebabkan result Fyqah memang tak gempak pun, so Fyqah pun terpaksalah melupakan cita-cita Fyqah yang dulu.Fyqah tak nak buat pilihan Fyqah sendiri,jadi Fyqah minta pendapat mummy dan abang Fyqah.Tak payah nak mummy sangat padahal kat rumah panggil mak je.haha.Ek ehh tak juga.Fyqah pun selalu panggil mak Fyqah mummy dan aetiap kali Fyqah panggil mak Fyqah mummy, mak Fyqah akan jawab "Apa mummy2..Ingat mak ni maggi." Haha..Sebab tu Fyqah suka panggil mak Fyqah dengan panggilan mummy..hehe..Okay dah mengarut Fyqah ni.Back to the topic,mak Fyqah suruh Fyqah ambil farmasi.

Kata mummy," Iqah ambil farmasi je.Mana tau nani dapat kahwin dengan doktor."

Hahaha..K lawak sangat.Tak sangka mak Fyqah ada niat nak bermenantukan seorang doktor..Haha..Semoga doa mak termakbul.Aamin..Gatal! -_- lol xD Seterusnya,abang Fyqah pula suruh Fyqah ambil tesl.

Kata Along,"Along rasa kau ambil tesl. BI kau bagus.Kau cubalah mohon tesl."

Sejujurnya, Fyqah agak terkejut juga bila tengok result BI .Tak sangka sebenarnya. Maklum la, dulu masa exam Form 5,Fyqah susah nak dapat A untuk BI.Masa trial pun,result BI Fyqah yang paling teruk sekali dalam kelas. Tapi,Alhamdulilah masa SPM Fyqah dapat capai target Fyqah. Bersyukur sangat pada Allah :')  Walaupun kebanyakan subjek apa yang Fyqah target tak dapat, tapi Fyqah tahu apa yang Allah bagi pada Fyqah adalah yang terrrrrrbaaaaaikkk :') 

Opss terlupa pula.Ada lagi satu pendapat, daripada ayah Fyqah. Ayah Fyqah suruh Fyqah ambil akaun setelah lihat result LCCI Fyqah yang okay la.Sebenarnya,Fyqah tak berapa faham pasal LCCI tu.Mohon bagi penjelasan bagi sesiapa yang tahu pasal LCCI tu.Syukran :')  

Kata ayah," Kau ambil akaun jelah Iqah. Akaun kau pun okay ni."

Sebenarnya,Fyqah memang ingat nak ambil akaun sebab Fyqah suka mengira.Tapi mak Fyqah kata dah ramai sangat orang ambil akaun. Pointer diorang pun semua bagus-bagus/Takut nanti lepas keluar U tak ada kerja.Sebab tu Fyqah ingat nak lupakan niat Fyqah tu.

Deduktifnya, Fyqah masih buntu memilih course yang betul-betul sesuai untuk diri Fyqah sekarang ni.Kawan-kawan,doakan Fyqah supaya Fyqah buat pilihan yang betul :')

Soalan keenam : Nak sambung study kat mana lepas ni?
- Sudah tentulah Fyqah nak sambung study di universiti. Universiti mana? Fyqah tak tahu lagi. Sekarang ni, cuma ada 3 universiti je yang Fyqah rasa yang Fyqah boleh apply mengikut 3 course tadi. UIAM, USIM dan UiTM. Fyqah akan mohon tiga2 universiti ni.Kalau ada rezeki,In Sha Allah,Fyqah dapat masuk dalam salah satu universiti ni :) Sebenarnya,Fyqah teringin nak belajar kat UIAM sebab dapat belajar Bahasa Arab.Mak Fyqah pun suruh mohon asasi farmasi kat UIA. Tapi tak tahulah boleh dapat ke tak dengan result Fyqah macam tu.Maklumlah,ramai kawan-kawan Fyqah yang dapat result lebih baik daripada Fyqah. Itu yang Fyqah takut kalau tak dapat. Tapi Fyqah nak cuba mohon dulu.Rezeki kita,kita tak tahu kan? :)

Bagi kawan-kawan lepasan SPM 2012 yang masih kabur-kabur tak tahu nak pilih course apa yang sesuai,boleh la TEKAN SINI. Awak juga boleh buat ujian minat kerjaya. Sila KLIK DI SINI :)
Fyqah dah buat ujian minat kerjaya tu.Mungkin Fyqah jawab  entah pape so keputusan ujian itu pun entah pape juga..hehe..Kalau boleh jawablah soalan-soalan tu betul-betul.Jangan jawab main-main macam Fyqah ni :3 Dan kepada kawan-kawan yang nak mohon apa-apa biasiswa, boleh ke After School Scholarship . Ada banyak scholarship yang tengah open sekarang. So,kawan-kawan boleh la mohon :)

Btw, di kesempatan ini Fyqah nak ucapkan syabas dan tahniah kepada 15 793 kawan-kawan yang seangkatan dengan Fyqah dan 31 orang kawan-kawan sekolah Fyqah yang berjaya memperoleh semua A dalam SPM 2012.Congrats you alllls! Alhamdulilah :') Daripada 31 orang tu, 3 orang kawan baik Fyqah telah berjaya memperoleh semua A.Syukur Alhamdulilah.I'm so proud of you ,Sue,Azma and Nurin. Congrats! Fyqah memang dah jangka diorang boleh dapat keputusan yang cemerlang. Azma dan Nurin terutamanya sangat rajin kat kelas.Tak macam Fyqah ni pemalas. Patutlah dapat result macam tu :3  Sue pun tak kurang hebatnya. Dia pun rajin juga walaupun kuat bergosip..haha..Gurau jelah ^_^

Kawan-kawan Fyqah yang berjaya dapat straight A (Malay)  
Diorang masuk Berita Harian.Bestnyaaaaaa ^^
Dari kiri : Azma,Nurin,Nisa,Syira,Tiyra,Fatin dan Raja. 
Sue tak ada dalam gambar ni sebab ada hal tertentu :)

Okaylah sampai di sini entry Fyqah buat kali ini.Fyqah mohon ampun dan maaf seandainya entry ini menyakiti hati sesiapa.Sesungguhnya yang baik daripada Allah dan yang buruk daripada diri Fyqah sendiri.Sekian terima kasih.
Assalamualaikum :)

Perjalanan hidup kita baru saja hendak bermula.Teruslah maju ke hadapan dan jangan pernah menoleh ke belakang lagi.Selamat maju jaya kawan-kawan :)

Tuesday, 12 March 2013

Oh SPM :\

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH...

Ehem ehem ehem..Apa khabar ?? Fyqah harap awak semua berada dalam keadaan sihat walafiat.In Sha Allah :) Mesti awak semua tertanya-tanya keadaan Fyqah sekarang ni kan? Haha *penghasaan* Well, Fyqah sekarang ni tak berapa sihat sebab kepala Fyqah selalu sangat sakit sejak kebelakangan ini :') Fyqah tahu mesti awak semua susah hati tapi jangan risau ye Fyqah okay je..hahaha :D Gurau-gurau je la.Fyqah tahu tak ada sape pun yang kisah ^_^

Sebenarnya, Fyqah selalu sakit kepala bukan apa,maklum la kan keputusan SPM tak lama lagi nak keluar. Lagi 8 hari .Takutnyaaaaaa :'\ Setiap hari hati Fyqah tertanya-tanya, otak Fyqah terbayang-bayang macam mana agaknya nanti result Fyqah. Okay kepala Fyqah dah mula sakit sekarang ni bila cakap pasal SPM.Allahu Akbar! :')

Semakin hari, jantung Fyqah berdegup makin kencang.Cepatnya macam berlalu :( Titew tatut angat angat..Fyqah tahu ,awak semua mesti rasa nak hulur kaki masing-masing kat muka Fyqah bila baca ayat macam tu,kan?? Dah tau dah..Sebab tu Fyqah dah bersedia awal-awal..hahaha :D

Awak nak tau tak,sepanjang menunggu keputusan SPM ni, Fyqah dah 2 kali mimpi dapat keputusan SPM. Mimpi yang pertama tu agak seram juga sebab ada hantu...Haha..Fyqah mimpi dapat result antara yang terbaik tapi tak tahu la bape A.Mimpi kali kedua pula, Fyqah dapat 9A 1B.Hal ini menambahkan 'kegementaran' dalam diri Fyqah. Mak Fyqah kata, kalau mimpi macam tu nanti jadi sebaliknya.Ahh?? Maksudnya teruk ke result Fyqah..Ya Allah, minta dijauhkan la :''''''( 

Abang Fyqah dah bagi amaran awal-awal lagi, dia kata "Along nak tengok kau ambil keputusan kat atas pentas.Kalau tak,siap kau." Abang Fyqah cakap,dia sanggup tak pergi kelas pada masa tu semata-mata nak tengok Fyqah ambil keputusan SPM kat atas pentas. Nampak tak betapa tingginya harapan abang Fyqah. Sungguh berat beban yang diletakkan ke atas bahu Fyqah ni. Hanya Allah saja yang tahu betapa sakitnya bahu Fyqah menggalas semua beban ni :'( 

Fyqah nak sangat tengok senyumann kegembiraan pada wajah ibu bapa Fyqah,guru-guru Fyqah,abang Fyqah dan semua orang yang Fyqah sayang, pada hari tersebut.Fyqah tak nak kecewakan semua orang yang Fyqah sayang. Bagi Fyqah, itu adalah hadiah yang paling mahal dan memori yang paling indah dalam hidup Fyqah :') Walau apa-apa pun,Fyqah tawakal pada Allah. Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk Fyqah.Betul tak? :')

Abang2,kakak2 dan adik2 sekalian, doakan Fyqah ye. Doakan Fyqah dan semua calon SPM 2012 memperoleh keputusan yang cemerlang dan boleh membanggakan kedua-dua ibu bapa kami :') 


Buat semua Batch 95, Fyqah nak ucapkan SEMOGA BERJAYA! Fyqah doakan awak semua memperoleh keputusan yang paling cemerlang.Aamin ^_^ Pesanan Fyqah buat kawan-kawan termasuk diri Fyqah sendiri, walau macam mana pun keputusan yang kita dapat nanti, jangan lupa ucap ALHAMDULILAH.Sesungguhnya Allah tahu apa yang terbaik untuk setiap hambaNya dan apa yang Dia bagi itulah  yang TERBAAAAAAAAAAIK.Bersyukurlah.Yang penting kita dah berusaha,berdoa dan kita serahkan segala-galanya pada Allah :')

Okaylah sampai di sini entry Fyqah buat kali ini.In Sha Allah, kalau Fyqah rajin,Fyqah post entry lepas ambil result nanti :') Fyqah minta maaf seandainya entry Fyqah ini ada menyakiti hati sesiapa.Sesungguhnya yang baik daripada Allah dan yang buruk daripada diri Fyqah sendiri.Sekian terima kasih.
Assalamualaikum :)

Kita dah buat yang TERBAIK tapi Allah lebih tahu apa yang TERBAIK buat diri kita :')

Wednesday, 20 February 2013

Birthday Girlsssss ^_^

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH....

Apa  khabar kawan-kawan semua? Fyqah harap kawan-kawan berada dalam keadaan sihat walafiat.In Sha Allah :) Hari ni Fyqah nak kongsi cerita 3 hari lepas...Hehe.. Sebenarnya, Fyqah memang nak post entry ni 3 hari lepas,tapi kan, penyakit malas Fyqah datang pula masa tu so Fyqah tangguhkan dulu dan post cerita yang berlaku 3 hari lepas pada hari ini. Okay okay Fyqah tahu awak semua excited sangat nak tahu  cerita Fyqah yang awesome ni kan?? hahaha *penghaaasaaaaan* Sebelum tu,awak semua kena tarik nafas panjang-panjang sebab cerita Fyqah ni  lebih daripada 4 helai kertas A4 tau.Hewhew *joke*

17/2/2013 merupakan ulang tahun kelahiran 2 orang kawan Fyqah. Siapakah mereka?? Bacalah entry ini sampai habis kalau nak tahu..Hehe.


Cantik tak nenek hot ni?? hehe.. Haruslah cantik macam cucu dia ni..Mana tak tumpahnya kuah kalau tidak ke lantai..haha..Kalau Puan Hamidah baca ni.Mampuihh Fyqah >.< Well, she's Ain and she's my BFF since primary school. Actually,masa sekolah rendah dulu Fyqah tak lah rapat sangat dengan Ain,.Kami mula rapat masa Form 4 :) Dan kami bertambah rapat masa Form 5 sebab masa tu Ain selalu kongsi masalah dia kat Fyqah dan Fyqah pun selalu kongsi masalah Fyqah kat Ain. She's a good friend :) Semenjak Fyqah berkawan dengan Ain, adalah perubahan sikit dalam diri Fyqah. Kalau dulu Fyqah berbisik bila cakap dengan orang.Tapi sekarang, suara Fyqah dah kuat sikitlah.Ni semua sebab Fyqah berkawan dengan nenek tu lah..haha *joke* 



This is Amaliyana.Kawan Fyqah semenjak dari Form 1 lagi.Masa Form 4 kami berpisah sebab Amal berpindah ke Sekolah Sains Muar.She's really nice person. Semua orang suka sangat berkawan dengan Amal ni. Amal ni tersangatlah sempooooi. She's also a good photographer. Gambar-gambar yang dia ambil semuanya cantik,seriously ^_^ Dulu masa kat sekolah,dia ni kuat tidur tapi otak dia boleh tangkap apa yang cikgu cakap walaupun matanya tertutup.Hebat kaaan? Fyqah rasa nak je tukar otak Fyqah dengan otak Amal sebab dia ni pandai sangat.Kat sekolah pun dia aktif. Memang hebat la Amal ^_^ Tapi setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.Mungkin itulah kelebihan yang Allah bagi pada Amal,kan? :)

*2 hari sebelum birthday Ain, Fyqah sms Sue :)*

Fyqah : Salam Sue..Ahad ni birthday Ain kan? *Sejujurnya Fyqah terlupa tarikh lahir Ain.So Fyqah check it out kat wall fb Ain..Hehe*
Sue : Yes! Nak celebrate tak?
Fyqah : Naaakkkkk! *excited*

Lebih kurang macam tu perbualan Fyqah dan Sue :) Sebenarnya,panjang lagi tapi malas nak menaip :3 So, hari yang dinanti-nantikan pun tiba. Fyqah,Sue dan Ieka menyambut kelahiran 2 orang kakak kami iaitu Ain dan Amaliyana ^_^ Birthday Amal, 8/2 . So,here some of the photos that had been taken :)


Snap pic before going to mall.Fyqah pergi dgn Bihah.Saja nak buat peneman..Hewhew :)

Amal dan Ieka dah penat tunggu Sue yang pergi entah ke mana dgn BF dia.Penat k tunggu Sue :3

Happy Birthday Amal and Ain!!! Semoga panjang umur dan murah rezeki ^___^

Amal buat muka comeeeeeel >.<

Amal become speechless.Hehe..Terharu sangat la tu :p 
Ain as usual control cool je..Dalam hati dia,hanya Allah je yang tahu :)

With birthday girls <3

Amboooi sukanya nenek dengan beg baru dia tu.

First time jalan kat atas jejantas.Seriously jakun..wkwkwk >.<

Nak tahu tak,kasut Fyqah tercabut masa tengah jalan kat mall dengan Bihah.Fyqah jalan macam orang sakit kaki.Semua orang tengok..Maluuuu *tutup muka dgn baldi*

To Ain and Amal : Terima kasih kerana sudi berkawan dengan kita. Kita bersyukur sebab Allah pertemukan kita dengan awak berdua dan kawan-kawan yang lain. Semoga persahabatan kita akan kekal sampai ke syurga.In Sha Allah.Lepas result SPM keluar, kita tahu awak semua akan sibuk dan mungkin kita tak dapat meraikan Birthday awak berdua macam ni lagi *lap hingus* Apa-apa pun kita tak akan pernah lupakan kawan-kawan kita :') Kita akan sentiasa doakan yang terbaik untuk awak semua.In Sha Allah :')

Lepas je celebrate birthday Ain dan Amal,balik rumah Fyqah snap pic untuk seorang lagi birthday girl :) Who is she?? *buat-buat tak tahu*


She is Siti Aishah binti................... *lupa lagi >.<* Sebenarnya,Ecah ni kawan Fyqah kat Ask Fm :) Ecah merupakan gf Adib. Errmmmmm..I have something to share about Adib but maybe you'll know at the end of the entry :') Okay tak nak sedih-sedih dulu.Lets continue story about Ecah. What can I descrbe about Ecah, she's funny. Suka buat lawak dan pandai menyembunyikan kesedihannya dengan orang lain.Tapi setiap kali dia ask Fyqah,mesti dia menangis.Why??? Okay maybe this is the right time I want to share with you about Adib. Seandainya awak ada baca entry Fyqah yang lepas mengenai Adib, Fyqah nak maklumkan bahawa
MOHAMMAD ADIB BIN ABDULLAH AFFAN TELAH PUN PERGI BUAT SELAMA-LAMANYA PADA 17 FEBRUARI 2013. 
Seriously,Fyqah terkejut sangat masa dapat berita ni daripada Ecah.Fyqah rasa semua yang berlaku ni terlalu pantas.Padahal masa tu, Ecah baru bagi tahu Fyqah yang Adib wish birthday dia pada pukul 11.14 malam.


Hal ini yang membuatkan Ecah selalu menangis setiap kali Ecah ask Fyqah. Fyqah kesian sangat kat dia. Yelah sape tak sedih bila orang yang kita sayang pergi buat selama-lamanya.Tambahan lagi, pada hari yang cukup bermakna dalam hidup kita. Apa-apa pun Fyqah akan sentiasa bagi sokongan buat Ecah agar dia redha atas pemergian Adib. 
So here some of the photos that I had made for Ecah :')


 
Akak tahu Ecah akan nangis bila tengok pic lelaki tu.Sorry :'(


SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK PEMBESARAN 

Okay tak payah nak kutuk-kutuk tulisan Fyqah eh.Fyqah cepuk kang baru tahu..haha..Jangan marah Fyqah gurau-gurau jelah.Maaf sebab tulisan tak lawa sebab dah lama sangat Fyqah tak menulis >.< Well, ni je yang Fyqah mampu buat untuk kembalikan semangat Ecah. Ecah selalu mengadu kat Fyqah yang dia asyik teringatkan Adib. Semua yang dia buat,mesti terkenangkan Adib. Kadang-kadang Fyqah tak tahu nak cakap pe lagi. Fyqah hanya mampu mendoakan yang terbaik untuk Ecah :')
Haritu,mom Adib ask Ecah.



 Shooooo Shweeeeeeeeeet sangat kaaan? :') Sportingnya mom Adib. Fyqah rasa kisah percintaan Ecah dan arwah Adib ni bagai sebuah drama TV. Kadang-kadang Fyqah pun sebak bila baca semuanya yang Adib pesan kat Ecah sebelum dia pergi. Namun Allah lebih menyayangi Adib :")

To Ecah Swifty perasan cute..haha *joke* : Akak harap Ecah dapat menerima segala qada' dan qadar Allah. Akak tak nak Ecah bersedih. Ecah masih muda. Perjalanan hidup Ecah masih panjang. Akak tahu,Ecah mesti bosan sebab akak asyik ulang benda yang sama je,kan? Akak tak tahu nak cakap pe lagi dengan Ecah.Hanya ini yang akak mampu ingatkan. Ecah kena kuat untuk hadapi semua ini.Ersalina Imani pada Zain Hakimi Ecah kena kuat.Okay akak dah tak tahu berapa kali akak ulang ayat yang sama :'3 Ecah kenalah sentiasa bersangka baik dengan Allah.Apabila kita sentiasa positif (bersangka baik kepada Allah),Allah akan menjadikan kita kuat :') Ecah jangan sedih-sedih lagi tau.Akak nak Ecah yang dulu.Sentiasa ceria dan suka buat orang lain tersenyum. Ecah ingatkan pesan Adib, dia tak nak Ecah sedih kalau dia tak ada lagi kat dunia ni. Kalau Adib tahu Ecah sedih,mesti Adib pun sedih juga :') Last but not least, akak nak pesan kalau Ecah rasa sedih dan teringatkan Adib, Ecah ambil wudu' kemudian solat dan banyak baca Al-Quran.In Sha Allah hati Ecah akan kembali tenang. One more thing, Allah itu Maha Mendengar so Ecah kenalah banyak mengadu padaNya.Ingat Allah sentiasa berada di sisi Ecah :') Thats all for you dear.Sorry sebab membebel :'3

Kawan-kawan yang sedang baca entry ini,boleh tak Fyqah nak minta sesuatu?? Boleh tak Fyqah nak minta masa awak semua sekejap untuk sedekahkan Al-Fatihah buat arwah Adib.Al-Fatihah :')


Terima kasih banyak-banyak.Semoga Allah merahmati awak semua :')

Fyqah rasa cukuplah sampai di sini entry Fyqah buat kali ini. Fyqah mohon ampun dan maaf seandainya entry ini menyakiti hati sesiapa.Sesungguhnya yang baik daripada Allah dan yang buruk daripada diri Fyqah sendiri. Sekian terima kasih.
Assalamualaikum :')

To Adib : I really miss to see your answer everytime I ask you.Sekarang semuanya tinggal kenangan.Ramai orang di sini sayang kat you tapi apakan daya ,Allah lebih menyayangi you. Semoga you tenang di sana dan di tempatkan bersama orang-orang yang beriman.Amin :')

Di saat kita menyayangi seseorang itu,ingatlah bahawa Allah lebih menyayanginya :') 
 
© Fyqah Ismail